Konya Ticaret Odası Batı Afrika pazarına açılıyor.
Konya Ticaret Odası, tarım makineleri sektörüyle Batı Afrika pazarına açılıyor. Aralık ayında tarım makineleri sektöründe gerçekleştirilecek B2B organizasyonunda Konyalı firmalar Senegal ve Moritanya'lı firmalarla yüz yüze ikili iş görüşmeleri yapacak. KTO Başkanı Selçuk Öztürk, Konya'nın mevcut pazarlarında yaşanan siyasi ve ekonomik krizler sebebiyle ihracat artışının beklenenden düşük kaldığını ifade ederek Konya'nın ihracata dayalı büyüme modelinde Oda olarak üzerlerine düşen görevi yerine getireceklerini söyledi.
Konya Ticaret Odası, Tarım Makine Ekipman ve Aletleri sektöründe faaliyet gösteren Konyalı firmalar ile Senegal ve Moritanya'da ithalatçı firmaların katılımıyla ikili iş görüşmeleri (B2B) organizasyonu düzenliyor. Ekonomi Bakanlığı desteğiyle düzenlenecek organizasyon 14-18 Aralık 2014 tarihlerinde Moritanya'nın Nuakşot ve Senegal'in Dakar şehirlerinde gerçekleştirilecek.
Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Konya'nın dış ticarette programlı olarak Afrika pazarına açıldığını belirterek "Türkiye ihracatının yüzde 9,3'ünü ve yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinin ise yüzde 18,1'ini Afrika ile gerçekleştiriyor. Türkiye kıtada büyükelçilik ve ticaret müşavirliği sayılarını 2013'te 30'a çıkardı. Son 10 yılda Türkiye ile Afrika ülkeleri arasındaki ticaret de gözle görülür şekilde artış gösterdi. Afrika Ortaklık Politikası süreci ile Türkiye; Brezilya, Hindistan ve Çin ile Afrika'daki en etkin ülkeler içinde yer almaktadır. Ülkemizin Afrika açılımına paralel olarak Konya'nın da Afrika'nın farklı bölgelerinde ticari ilişkilerimizi daha iyi bir seviyeye getirmek için gayret gösteriyoruz. Düzenleyeceğimiz B2B organizasyonu ile pazar payımızı artıracağız" dedi.
Konya'nın ve sektörlerin tanıtımı için B2B olarak adlandırılan yüz yüze ikili iş görüşmeleri organizasyonlarını tercih ettiklerini söyleyen Başkan Öztürk, "Son iki yıl içinde Fas, Kazakistan ve Kırgızistan'da tarım makineleri sektöründe B2B organizasyonu düzenledik. Senegal ve Moritanya programı ile sektörümüzün 5 ayrı ülke ile iş bağlantılarını kurmuş olacağız. İlk çeyrek ihracatında büyük bir rekor kıran Konya'nın 2014 yılı sonu itibariyle ihracatını yüzde 25 oranında artırmasını bekliyorduk. Fakat mevcut pazarlarımızda yaşanan siyasi ve ekonomik krizler sebebiyle bu artış yüzde 15 seviyelerinde kalacak. Irak ve Suriye krizlerinin Konya'ya ihracat kaybı 200 milyon dolar olarak yansıyacak. Son on aylık ihracatımız Türkiye ortalamasının 2,5 misli üzerinde gerçekleşse de bunu hedeflerimiz açısından yeterli görmüyoruz. Bu açığımızı kapatmak için 2015 yılında alternatif pazar çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Ekonomi Bakanlığı'yla birlikte hazırladığımız "Hedef Pazar Hedef Sektör" raporumuz yakında tamamlanacak. Bu rapor doğrultusunda 2015 yılında programlı şekilde sektör ve pazar çalışmalarımzıı yürüteceğiz. Ayrıca Oda olarak kurmayı planladığımız Dış Ticaret Merkezi'nin de ön hazırlığını hızlandırarak 2015 yılında hayata geçirmeyi planlıyoruz. Konya'nın en güçlü ekonomik özelliklerinden biri ihracatını son on iki yılda Türkiye ortalamasının çok çok üzerinde artırması idi, şehrimizin bu özelliğini korumalıyız. Oda olarak 2023 yılında Konya'nın ihracata dayalı bir büyüme modeliyle hedeflerine ulaşacağını öngörmekteyiz. Bu açıdan Oda olarak üzerimize düşen tüm görevleri yerine getireceğiz" dedi.
Ekonomi Bakanlığı desteğiyle yapılacak olan organizasyona katılmak isteyen Oda üyeleri ayrıntılı bilgiyi KTO'nun internet adresi www.kto.org.tr'den ve Dış Ticaret Servisi'nin (0332) 221 52 36 numaralı telefonundan alabilirler.