Konya, Türkiye’nin ihracatından aldığı yüzde 1,01 pay ile 14. sırada yer aldı.
Ekim ayı ihracat verileri açıklandı. Aylık 118.7 milyon dolar ihracat yapan Konya, Türkiye'nin ihracatından aldığı yüzde 1,01 pay ile 14. sırada yer aldı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 2016 yılı Ekim ayı ihracat verilerini açıkladı. Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk ihracat rakamlarını değerlendirdi:
"Türkiye'nin Ekim ayında ihracatı geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 4,6 düşüşle 11 milyar 727 milyon dolar olarak gerçekleşti. Konya'nın Ekim ayı ihracat rakamı 118 milyon 762 bin dolar olarak gerçekleşmiştir. İhracatımız bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9 oranında düşerken geçen aya göre yüzde 17 oranında artış göstermiştir. Ekim'de gerçekleşen 118.7 milyon dolar ihracat rakamına göre Konya genel ihracattaki yüzde 1.01 payı ile 14. sırada yer almıştır" dedi.
Dünya ticaretindeki daralmanın devam ettiğini söyleyen Başkan Öztürk, "Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), 2016 için dünya ticareti büyüme beklentisini çok sert bir şekilde düşürerek yüzde 2,8'den yüzde 1,7'ye indirdi. Bu beklenti tüm ülkelerin ihracatında daralma yaşandığını göstermektedir. DTÖ tarafından açıklanan verilere göre 2016 yılında küresel ticaret yüzde 4,4 daraldı. Aynı dönemde, Güney Kore'nin ihracatında yüzde 8,8, İngiltere'de yüzde 12,1, Çin'de yüzde 7,2 ve ABD'de yüzde 5,6 düşüş var. Bu rakamlardan ülkemiz ve şehrimiz de olumsuz etkilenmektedir. Konya olarak 2016'nın ilk on ayında 1 milyon 100 bin dolar barajını aştık. Yılın tamamında 1 milyon 350 milyon dolar civarında bir rakama ulaşacağımız görülmektedir. Bu rakamlar 2017'de ihracat artışı için daha çok çalışmamız gerekliliğini ortaya koymaktadır. İhracatçı firma sayımızın ve birim olarak ihracatımızın her geçen yıl artmasına rağmen dolar bazında istenilen artışın yakalanamaması katma değerli üretime daha hızlı yönelmemiz gerekliliğini ortaya koymaktadır. Küresel olumsuzluklardan daha az etkilenmek için izleyeceğimiz yol katma değerli üretime odaklanmak ve farklı pazarlara daha cesur bir şekilde açılmak olacaktır. Diğer taraftan Anadolu şehirlerinin Türkiye'nin ihracatına katkısının artırılması için de sorunların daha hızlı çözüme kavuşturulması gerekmektedir. Konya Lojistik Merkezi'nin devreye girmesi ile birlikte Anadolu'nun lojistik üssü haline gelecek olan Konya, Mersin Limanı'na demiryolu ile bağlanarak dış ticaret için büyük avantajlar sağlayacaktır. Bu projeler sadece Konya'nın değil bölgemizdeki tüm illerin ihracatını artıracak gelişmeler olacaktır. Konya olarak önümüzdeki yıllarda daha fazla ihracat yapmak için istekliyiz. Tamamlanacak projelerimiz ile şehrimiz çok hızlı bir ihracat artışı yakalayacak potansiyele sahiptir" dedi.