PATENT SAVAŞLARI REKABETİ BELİRLİYOR


​Üniversite Sanayi İşbirliği Platformu (ÜSİMP) tarafından, üniversite teknoloji ofislerinin işbirliği ile düzenlenen "Üniversitelerin patentleri sanayi ile buluşuyor" başlıklı patent fuarının açılışında, davetli konuşmacı olarak yer alan VSY Biotechnology CEO'su Dr. Ercan Varlıbaş; şirketlerin patent savaşları ile rekabette öne çıkmaya çalıştıklarını belirterek bu konuda çeşitli örnekler verdi. Türkiye ve dünyadaki patent alım oranlarına ilişkin güncel verileri de paylaşan Dr. Varlıbaş, VSY Biotechnology'nin de patent projelerine ilişkin bilgiler verdi.

Ülkemizde buluşların artması; patent, faydalı model gibi yaratıcı çalışmaların hız kazanması için üniversite ve sanayi işbirlikleri büyük önem taşıyor. Üniversite Sanayi İşbirliği Platformu da (USİMP) temsilcilerin bir araya gelerek sinerji oluşumuna destek olmak amacıyla "Üniversitelerin Patentleri Sanayi ile Buluşuyor" konulu fuara imza atıyor. Üniversitelerin teknoloji ofislerinin işbirliği ile düzenlenen fuar; 08-09 Kasım 2016 tarihleri arasında İstanbul'daki Harbiye Askeri Müzesi'nde gezilebilecek. Fuarın açılışında davetli konuşmacı olarak yer alan VSY Biotechnology CEO'su Dr. Ercan Varlıbaş, patent alanına ilişkin merak edilenleri yanıtladı.

"PATENT SAVAŞLARI REKABETİ BELİRLİYOR"

Dünyada oluşan şartlarla birlikte günümüze değin değişen rekabet unsurlarından bahseden Dr. Ercan Varlıbaş rekabette; 1960'larda üretim üstünlüğünün, 1970'lerde maliyetin, 1980'lerde kalitenin, 1990'larda hız faktörünün öne çıktığını; 2000'li yıllardan günümüze ise bilgi üstünlüğünün ön planda olduğunu belirtti.  Bilgi, fikir, yaratıcılığın birleşiminde oluşturulan projeler ışığında ortaya çıkan yeniliklerin ise rekabeti belirlediğini söyledi. Günümüzde uluslararası rekabetin en önemli unsurlarından birinin patent alım sayıları olduğunu açıklayan Dr. Varlıbaş, Apple ve Samsung gibi medyada cereyan eden soğuk patent savaşlarının yanı sıra medyaya yansımayan ve mahkemelerde devam eden binlerce örneğin bulunduğunu anlattı. Biyoteknoloji alanında da şiddetli patent savaşlarının yaşandığını aktaran Dr. Ercan Varlıbaş; "patent sayısı fazla olan ülkeler rekabette öne geçmektedir" dedi.

PATENT BAŞVURU SAYISI DÜYADA %4,5 BÜYÜDÜ

Dr. Ercan Varlıbaş konuşmasında dünyada ve Türkiye'deki patent oranlarından da bahsederek konuyla ilgili şu bilgileri verdi: "World Intellectual Property Organization (WIPO)'nun en son yayınladığı 2015 verilerine göre; 2014 yılında dünya genelinde alınan patent başvuru sayısı 2.680.900. Bir önceki yıla göre yüzde 4,5 büyüme göstermiş. Aynı yıl Türkiye'de toplam patent başvuru sayısı ise 6.496. Türkiye'nin biyoteknoloji alanındaki patent başvuru oranı ise tüm patent başvuru oranının yalnızca yüzde 0.03'ünü oluşturuyor."

EN FAZLA PATENT BAŞVURUSU YAPAN ÜLKELER

Dr. Varlıbaş, dünyada en fazla patent başvurusu yapan ülkeler arasında; Çin, Amerika Birleşik Devletleri, Japonya'nın bulunduğunu açıklayarak sözlerine şöyle devam etti: "Çin 837. 897, Amerika Birleşik Devletleri 509.622, Japonya 465.987 başvuru ile patent alım çalışmalarını oldukça önemseyen ülkeler. Almanya ise 179. 535 başvuru gerçekleştirmiş. Bunların yanı sıra Cezayir'in 101 adet, Türkmenistan'ın 1 adet, Venezuela'nın 62 adet başvuru yaptığını görüyoruz. Dünyada patent başvuru sayılarında çok ciddi farklılıklar mevcut.  Dünya genelinde patent başvuru sayısı artan bir grafikte seyretse de aslında yalnızca Türkiye'de ve diğer dünya ülkelerinde başvurular düşük seviyelerde."

VSY BIOTECHNOLOGY'DE AMPÜL ŞAPKA DÖNEMİ

Buluşları artırmak, patent sayısını çoğaltmak amacıyla şirket içi bir yönerge yayınladıklarını açıklayan Dr. Varlıbaş; buluş sahipleri ile imzalanan protokol ile fikri hakların paylaşım ilkelerini belirlediklerini ve buluş yapan kişilere hak bedeli ödendiğini belirtti. Yönerge'nin yanı sıra bu yıl geliştirdikleri Ampül Şapka Programı ile de şirket içi buluş yapan, proje fikir geliştiren araştırmacıların motive edildiğini sözlerine ekledi.

YENİ PROJELERE İMZA ATIYOR

VSY Biotechnology'nin küresel patent savaşlarına dâhil olduğunu da belirten Dr. Ercan Varlıbaş, TUBITAK TEYDEB ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığıyla devam eden projelerinin yanı sıra 37 yeni projeye imza attıklarını açıklayarak, hedeflerinin 2017 yılı içerisinde 10 patent başvurusunda bulunmak olduğunu sözlerine ekledi.

 "Üniversitelerin Patentleri Sanayi ile Buluşuyor" Fuarı;  Ege Üniversitesi EBİLTEM Teknoloji Transfer Ofisi, Fırat Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi, Hacettepe Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi, İstanbul Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi, İNOVİTA Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri İstanbul İşbirliği Platformu, İstanbul Teknik Üniversitesi İTÜNOVA Teknoloji Transfer Ofisi, İstanbul Şehir Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi, Pamukkale Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi, Sabancı Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi, Selçuk Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve Yıldız Teknik Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi işbirliği ile gerçekleştiriyor.

Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar