KOP Sanayi ve Ticaret Koridoru Projesinin Sonuçları Açıklanacak
Konya-Karaman-Mersin Sanayi ve Ticaret Koridoru Projesi Kapanış Çalıştayı Yapılacak.
Kalkınma Bakanlığına bağlık Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile TÜBİTAK Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü (TÜSSİDE) işbirliğinde yürütülen "Konya-Karaman-Mersin Sanayi ve Ticaret Koridoru Oluşturulmasına Yönelik Etüt ve Fizibilite Projesi" kapanış çalıştayı ile sona erecek.
KOP İdaresi tarafından 2016 yılında başlatılan ve TÜBİTAK TÜSSİDE ile birlikte yürütülen Sanayi ve Ticaret Koridoru Etüt ve Fizibilite Projesinin sonuçları, 2 Mart Cuma günü yapılacak kapanış çalıştayı ile kamuoyuna duyurulacak.
"KOP Bölgesini Dünya pazarına taşıyacak çözümler üretiyoruz"
Cari fazla veren ender bölgelerden olan KOP Bölgesinin, sağlıklı ekonomik yapısı, sanayi altyapısı kendine özgü kültürü ile Marmara Bölgesinin en önemli alternatifi olarak görüldüğünü söyleyen KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, proje ile Özel Ekonomi Bölgeleri'ne (ÖEB) analitik bir bakış açısı getirmek istediklerini ifade etti.
Proje kapsamında Konya, Karaman, Mersin Sanayi ve Ticaret koridorunun canlandırılmasına yönelik analizlere dayalı politika ve önerilerin öne çıktığını söyleyen Başkan Bostancı; "Proje ile odak ürün grupları ve sektörlerin seçilmesi, ÖEB'lerin yer alacağı bölgeler ile ilgili konum analizleri, fayda analizleri, ticari coğrafya etki ve lojistik ağlar analiz edildi. Sayısal verinin yeterli olmadığı noktalarda çalıştay, anket çalışması ve odak grup toplantıları gerçekleştirildi. Analizler sonucunda bölgeyi dünya pazarlarına taşıyacak ve maliyet avantajı sağlayabilecek lojistik iyileştirmeler, ÖEB ile ilgili planlama yapısı, mekânsal uygunluk konularında önemli sonuçlar elde edildi. Bölgenin, dünya ticaretindeki yeri, ekonomik etki sınırları belirlenerek, odaklanılması gereken ürün kalemleri ve sektörlere yönelik öneriler belirlenerek, bu özel kalemlere odaklanacak Özel Ekonomi Bölgeleri'nin ekonomiye olumlu etkisi analizleri de yapıldı. Saha çalışmaları ile ulusal ve uluslararası alanda limanlar, depolar ziyaret edildi. Uzmanlar ile bölgenin avantajları ve dezavantajları değerlendirildi. Yaklaşık 500'ün üzerinde uzman ile görüşme gerçekleştirildi. Projeye katkılarından dolayı paydaşlarımıza teşekkür ediyor; Konya, Karaman ve Mersin illerimizi yakından ilgilendiren bu çalışmanın hayırlı sonuçlar getirmesini diliyorum." dedi.
Konuyla ilgili Konya, Karaman ve Mersin'den kamu, özel sektör ve STK'ların üst düzey temsilcilerinin katılımıyla yapılacak olan kapanış çalıştayı 2 Mart Cuma günü Nov Otel'de saat 10'da başlayacak.