KONYA’NIN SAVUNMA SANAYİİNDE MEKEZ ŞEHİR OLMASI İÇİN DESTEKLERİMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ


Mevlana Kalkınma Ajansı, Huğlu ve Üzümlü mahallelerindeki savunma sanayii potansiyelini ve yapılan çalışmaları yerinde incelemek, yeni iş birlikleri geliştirmek ve bir takım temaslarda bulunmak amacıyla bölgeye Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Savaş Ülger, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Daire Başkanları Ahmet Şimşek, Kamil Özkan, bakanlık uzmanları, KOP Bölge Kalkınma İdaresi yetkililerinden oluşan bir heyetle saha ziyareti düzenledi.

İlk olarak Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifini ziyaret eden heyet, burada Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi Başkanı Naci Tanık'tan yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler alarak, bölgenin milli savunma sanayiine yönelik ürünler üretmesi noktasında yapılması gerekenlerle ilgili istişarelerde bulundu. İstişarelerin ardından fabrika ziyareti gerçekleştiren heyet, üretim sürecini yerinde görme fırsatı da buldu.

Akabinde Selçuk Üniversitesi Huğlu Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Emre Erdoğan'ı ziyaret eden heyet, 2018-2019 Eğitim Öğretim Yılı içerisinde açılan Silah Sanayii Teknikerliği Bölümü'nün çalışmaları hakkında bilgiler alarak buradan mezun olan öğrencilerin bölgede savunma sanayii alanında üretim yapan fabrikalarda istihdam edilmesi için çalışma yürütüldüğünü ifade etti.

Daha sonra Üzümlü'ye geçen heyet, buradaki temasları esnasında bölgede savunma sanayii alanında üretim yapan KOBİ'leri ziyaret ederek yaşadıkları sorunlar, çözüm önerileri ve milli savunma sanayiine yönelik ürünler üretilmesi için birlikte neler yapılabileceği hakkında yetkililerle karşılıklı fikir alışverişinde bulunarak bölgeden ayrıldı. 

Gerçekleştirilen temasların ardından değerlendirmelerde bulunan Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Savaş Ülger, "Dünya üzerinde askeri harcamalar incelendiğinde 1998 yılında 1 Trilyon Dolar olan harcamaların günümüzde 2 Trilyon Dolara yaklaştığı görülmektedir. Ülkemiz ise, 18,2 Milyar Dolarlık harcama ile ilk on beş ülke arasında yer alırken özellikle son yıllarda yerli ve milli savunma sanayiine yapılan yatırımlar sayesinde yerlilik oranını %70'lere çıkarmıştır. Ülkemizin yerli ve milli savunma sanayii politikalarına büyük katkılar veren şehrimiz, özellikle av tüfeği üretiminde Türkiye'de merkezi bir noktada bulunmakta ve Dünya pazarlarında da önemli bir yer tutmaktadır. Av tüfeği üretimi, Beyşehir ilçesi Huğlu-Üzümlü özelinde, Konya ve ülkemiz için, yetişmiş işgücü, makina teçhizat donanımı, birikimi ve ihracat rakamlarıyla savunma sanayine hizmet edebilecek büyük bir potansiyel taşımaktadır. Beyşehir'e bağlı iki küçük yerleşmenin sanayi ürünleri ile küresel pazarlarda tanınması ve bir marka değeri oluşturması büyük başarıdır ve çok değerli bir kalkınma modelidir. Yüz yılı aşkın süredir bölgede var olan silah imalat kültürü, savunma sanayiinde dışa bağımlılığımızı ortadan kaldırma vizyonumuza önemli katkılar verebilecek durumdadır. Yine, Huğlu – Üzümlü Ekosistemi, hâlihazırda ülkemizde üretilen 800-850 bin av tüfeğinin 400-450 binini üretmekte ve bu alanda Türkiye'nin Dünya'da İtalya'dan sonra 2. duruma gelmesinde büyük rol oynamaktadır. Bu yönüyle Huğlu – Üzümlü Ekosistemi çok kolay ve hızlı bir şekilde savunma sanayiine entegre olabilecek durumdadır. Mevlana Kalkınma Ajansı olarak bizler de, yaklaşık üç yıl önce hazırladığımız Huğlu ve Üzümlü Saha Araştırma Raporları'nda bölgede faaliyet yürüten KOBİ'lerin sorunlarını, çözüm önerilerini ve yapılması gerekenleri ayrı ayrı rapor haline getirerek başladığımız çalışmalarımızı ülkemizin savunma sanayiinde yerli milli üretim politikası ile uyumlu bir şekilde sürdürüyoruz. Bu doğrultuda bölgedeki KOBİ'lere mali destek programları vasıtasıyla milli savunma sanayiine dönük ürünler üretmeleri için 13 Milyon TL destek sağlayarak 27 Milyon TL'lik bir yatırım harekete geçirmiş durumdayız. Bunun yanı sıra yerelde var olan potansiyeli harekete geçirebilmek adına bütüncül yaklaşım benimseyerek konuyla ilgili olabilecek tüm kurum ve kuruluşlarla sahada birlikte çalışmalar yürüttük ve yürütmeye de devam ediyoruz. Bu alandaki çalışmalarımız mali destekle sınırlı olmayıp, fiziki altyapı, teknik altyapı, eğitim altyapısının geliştirilmesi, danışmanlık ihtiyacı, mevzuat, işbirliği ve koordinasyon, tanıtım ve farkındalık konularında çalışmalarımız devam etmektedir. Bakanlığımız yetkilileri ile bugün gerçekleştirdiğimiz ziyaretler esnasında da gelinen noktayı ve önümüzdeki dönemde yapılması gerekenleri istişare etme fırsatı yakaladık. Kurum olarak, şehrimizin savunma sanayiinde merkez şehir olması için çalışmalarımızı sürdüreceğimizi özellikle belirtmek istiyorum" ifadelerini kullandı.      







Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar