KSO’da "Yerli Üreticilerin İthalata Karşı Korunması" semineri gerçekleştirildi
Konya Sanayi Odası ve Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü işbirliğinde "Yerli Üreticilerin İthalata Karşı Korunması" semineri gerçekleştirildi. Seminerde, yerli üretimin korunmasına yönelik hayata geçirilen uygulamalar ve alınan önlemler anlatıldı.
Konya Sanayi Odası Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen "Yerli Üreticilerin İthalata Karşı Korunması" programının açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Başkan Vekili Mustafa Veli Tekelioğlu, Türkiye'nin ithalata dayalı bir ihracat ekonomisi olduğunu söyleyerek, ithalata konulacak olan kısıtlamaların önceden iyi hesaplanması gerektiğini söyledi. Ekonominin insan beynine benzediğine vurgu yapan Tekelioğlu, "Ekonomi aynı insan beyni gibidir. Bir yerine müdahale ettiğiniz zaman nasıl bir tepki alacağınızı bilemiyorsunuz. İthalat da bu konuda önemli bir yapı olarak karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla bir ürüne ek vergi ya da kısıtlama koyarken bunun sonuçlarını iyi hesaplamak zorundayız" şeklinde konuştu.
"Sanayicilerin sorunlarına çözüm bulmak için buradayız"
Daha sonra konuşan Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Asuman Kılıç Türkeş ise, yerli üreticilerin sorunlarını dinlemek ve onlara hangi çözüm önerilerinde bulunabileceklerini aktarmak için sanayiciler ile bir araya geldiklerini söyledi. Daire Başkanı Türkeş, "Firmalarımız artan ithalattan, düşük fiyatlı ithalattan rahatsızlarsa, piyasada ithalattan kaynaklı bazı sorunlar varsa, bunları önlemek için bakanlık olarak elimizde argümanlarımız var. Bunları devreye alabiliriz. Bizim burada olma nedenimiz de sizin dertlerinizi dinlemek ve çözüm önerileri geliştirmek" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından İthalat Genel Müdürlüğü Dış Ticaret Uzmanları Murat Özmen, Sude Gürcan ve Erdinç Erbay, ithalata karşı yerli üreticinin korunması için hangi argümanların hangi şartlarda kullanılabileceği ile ilgili sunumlarını gerçekleştirdi.
Yapılan sunumların ardından sanayicilerin soruları cevaplandırıldı.