Emlak Sektöründen"konut kredi faizlerinin düşürülmesi" talebi


Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, ekonominin canlanması için Konya'lı emlakçılar olarak konut kredi faizlerinin düşürülmesi gerektiğini belirtti.

Dünyadaki ekonomik gelişmelerden olumsuz etkilenen piyasaların sektörümüz adına düzelebilmesi için konut sektöründe fiyatların düşürülmesi ve konut kredi faizlerinin düşürülmesi gerektiğini söyleyen Konya Emlakçılar odası Başkanı Sedat Altınay;"  Ekonomide alınan tedbirlerin piyasalarda yansımasının çok olumlu görmekteyiz. Onun için konut kredi faizlerinin düşürülmesinin sektör adına önemlidir Merkez Bankasının faiz indirimi konut kredilerine yansıması uzun süredir durgunluk yaşayan emlak sektöründe canlanma beklentisi oluşturdu..

Bazı bankaların şimdiden konut faizlerinde indirim yapmaya başladığını ve faizin aylık yüzde 1,50'nin altına düştü, bu düşüşün sürmesini bekliyoruz. Hem bankaların hem de Merkez Bankasının daha fazla faiz indirimi yapacağını öngörüyoruz.

Faizlerdeki düşüşün gayrimenkul sektörüne olumlu yansıyacağına dikkati çeken Altınay, "Zaten sektörün önündeki en büyük sıkıntı faizlerin yüksek olmasıydı. İnsanlar parayı faizde tutuyorlardı. Dün ve bugün emlak ofisleriyle yaptığımız görüşmelere göre telefonlar daha sık çalmaya, insanlar arayıp konut sormaya başladı. İnsanımız bu gelişmeleri takip ediyor, herkes ekonomist gibi. Faiz getirisi azalacak diye konut fiyatları yükselmeden bir an önce konut araştırmaya başladılar.

 Kurban Bayramı'ndan sonra sektördeki hareketliliği daha fazla hissedeceklerini ifade eden Başkan Altınay, şunları kaydetti: "Bu dönemden sonra sektör olarak hareketlilikte makul seviyelere yaklaşırız. Yılın durağan dönemlerini eylül ayı itibarıyla yılsonuna kadar telafi ederiz ve satışlar çok iyi olur. Bu gelişmelerin etkisiyle konut satışlarında yüzde 30-35 seviyelerinde artış olacağını düşünüyorum. Vatandaşlar da çok fazla zaman kaybetmeden, gayrimenkul fiyatları yükselmeden ihtiyaçları olan konut yatırımlarını yapsın. Yaz tatilinizi bile erteleyin önce gayrimenkul ihtiyacınızı karşılayın, tatile gidip geldiğinizde konut fiyatlarını yükselmiş bulabilirsiniz."

Konut satışlarında KDV ve tapu harcı indirimlerinin de yılsonuna kadar devam ettiğini anımsatan Altınay, faiz ve vergi indirimleriyle vatandaşın bu konut alma fırsatını kaçırmaması gerektiğini söyledi.

Stoktaki konutların uygun fiyata satışının sağlanması gerektiğine işaret eden Başkan Altınay "İnşaat sektöründe son açıklanan satış rakamları fiyatların aşağı çekilmediğini gösteriyor.

Merkez Bankasının faiz kararının ardından konut kredi faizleri de düşürülmeli. Gayrimenkul fiyatları aşağı çekilirse ülke genelindeki2 milyona yakın konut stoku kısa zamanda erimeye başlar." Bu da gösterir ki emlak sektöründe bir canlanması konusunda bir gösterge olur.

Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar