2019’un ilk ayında ekonomide hangi gelişmeler yaşandı?
Medya Takip Merkezi (MTM), Ekonomi Gazetecileri Derneği için yaptığı araştırmada Ocak ayının ekonomi başlıklarını belirledi. İşte 2019'un ilk ayında ekonomi gündeminde öne çıkan başlıklara dair detaylar…
Yılın ilk ayında yüzde bir değer kaybeden dolar kuru, yeni yılın ilk enflasyon verisinin açıklanmasının ardından yönünü yukarı çevirdi. Son dönemde altın fiyatlarında yaşanan hareketlilik ve özellikle doların güç kaybetmesi, altını yeniden ön plana çıkardı. Dolar, 204 bin 771 haberle ocak ayında en çok konuşulan ekonomi başlığı olurken, altın medyada 26 bin 233 haberle yer aldı.
Ocak ayı enflasyonu ise bir önceki aya oranla yüzde 1.06, bir önceki yılın Aralık ayına göre ise yüzde 1,06 arttı. TÜFE'de yıllık yüzde 20,35 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 17,16 artış gerçekleşti. Ekonomistler enflasyonun ocak ayında yüzde 1.00 artmasını, yıllık enflasyonun ise yüzde 20.30'da kalmasını bekliyordu. Enflasyon konusu, medyada 70 bin 499 haberde konu edildi.
İhracat rakamları belli oldu
Ocak ayı ihracat rakamları açıklandı. Buna göre, ocak ayında ihracat, özel ticaret sistemine göre yüzde 5,93 artışla 13,71 milyar dolar oldu. Genel ticaret sistemine göre ise yüzde 6,3 artışla ocak ayında 13,9 milyar dolarlık ihracat yapıldı. En fazla ihracat yapılan ülkeler ise sırasıyla Almanya, İtalya ve İngiltere olurken, AB'nin toplam ihracat içerisindeki payı yüzde 51,3 oldu.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre ise otomotiv endüstrisi geçen ay 2 milyar 330 milyon 116 bin dolarlık ihracata imza attı. Otomotiv endüstrisi böylece ocak ayında en fazla ihracat gerçekleştirilen sektör oldu.
41 ilin ihracatı artarken, en çok ihracat gerçekleştiren ilk 5 il, sırasıyla İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Ankara olarak belirlendi. MTM'nin araştırmasına göre ihracat, ocak ayının 102 bin haberle medyada en çok yer alan ikinci ekonomi başlığı oldu.
Gelir Vergisi reform paketi yürürlüğe girdi
Gelir vergisinde yapılan düzenleme, geçtiğimiz ayın öne çıkan konularından bir diğeriydi. Yapılan düzenleme ile kıdem tazminatındaki gelir vergisi kesintisinin iade edilmesi kararlaştırıldı. Buna göre, 27 Mart 2018'den önce işten ayrılanlara karşılıklı sonlandırma sözleşmesi kapsamında yasal haklarına ek olarak ödenen tazminatlar, iş kaybı, iş sonu tazminatları gibi çeşitli adlar altında yapılan ödemeler ve yardımlardan yapılan gelir vergisi kesintisinin iadesi sağlanacak.
Milyonlarca kişiyi ilgilendiren gelir vergisi düzenlemesi ile öne çıkan vergi konusunun, ocak ayı kapsamında yapılan medya araştırmasında 89 bin 279 habere yansıdığı belirlendi.
Ayrıntılı bilgi için;
MTM Hakkında:
İstanbul Avrupa Yakası'ndaki merkezinin yanı sıra, İstanbul Anadolu Yakası, Ankara, İzmir, Bursa, Konya, Samsun, Adana, Gaziantep şehirlerinde 9, Almanya'da ve Azerbaycan'da birer olmak üzere toplam 11 noktada temsil edilen Medya Takip Merkezi (MTM), takip ettiği 4 bini aşkın yayın ve 150 çalışanıyla Türkiye'nin önde gelen medya takip kuruluşlarındandır. İstanbul'da, 1999 yılında kurulan MTM, ilk şubesini 2006 yılında Ankara'da faaliyete geçirmiştir. Kısa sürede Türkiye'de medya takip sektörünün lokomotifi haline gelen kuruluş, aynı yıl Almanya'da açtığı temsilciliği ile faaliyetlerini yurtdışına taşımıştır. 2013 yılında, Azerbaycan'ın ilk medya takip şirketini faaliyete sokan MTM, klasik ve dijital medya takibinin yanı sıra, Medya Bilgi Rehberi, Etkinlik Takvimi ve Online TV Arşivi gibi servisleri ile de sektörde öne çıkmaktadır. Uluslararası platformda büyümeyi, hedefleri arasında tutan ve çalışmalarını bu yönde sürdüren MTM, tam üyesi olduğu AMEC (İletişim Ölçme ve Değerlendirme Uluslararası Birliği) ve FIBEP (Uluslararası Medya Takip Şirketleri Federasyonu) gibi uluslararası kuruluşlar ve üyeleri ile global anlamda işbirliğini günden güne geliştirmektedir.