KSO'da Özbekistan pazarı anlatıldı

Konya Sanayi Odası'nda Özbekistan Ülke Tanıtım Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda, Özbekistan'daki yatırım fırsatları anlatılırken, iki ülkenin derin bağlarının ticarete daha fazla yansıması gerektiği vurgulandı. 

Konya Sanayi Odası, ihracat pazarının çeşitlendirilmesi için yaptığı ülke tanıtım toplantılarına devam ediyor. Bu bağlamda KSO tarafından Özbekistan'daki ticari fırsatların anlatılması ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi için Özbekistan Ülke Tanıtım Toplantısı gerçekleştirildi. 

KSO konferans salonunda yapılan toplantıya, Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyeleri Sevda Kayhan Yılmaz, Hıfsı Soydemir, Muhammed Selman Eryılmaz, Özbekistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Shukhrat Yıgıtalıev ile çok sayıda sanayici katıldı. 

"İki ülke karşılıklı menfaat sağlayacak şekilde ticaretimizi geliştirmeliyiz"

Toplantının açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Sevda Kayhan Yılmaz, Konya ile Özbekistan arasında derin bir bağ olduğunu, bu bağın ticarete de yansıması gerektiğini söyledi. Konya'nın bazı köylerinde Özbekistan kültürüyle eş değer kültürlerin olduğunu, bunun da iki ülke insanının daha rahat anlaşmasına olanak sağladığını ifade eden Yılmaz, "Benim köyümün yarısı Özbek yarısı Moğol asıllı. Taşkent, Ermenek, Bozkır gibi bizim dağlık alanlarımızdaki köylerimizin çoğu köken olarak Orta Asya'ya, Özbekistan'a dayanır. Bu derin bağlar bizim iletişimimizi kolaylaştırıyor. O nedenle şimdi sıra bu doğal bağlarımızı ticarete dönüştürmeye geldi. Bizim iki ülke olarak karşılıklı ticaretimizi geliştirmemiz gerekiyor" dedi. 
Yılmaz, Konya'dan bir heyetle Özbekistan'a iş gezisi düzenleyerek, orada hangi alanlarda ticaret hacminin geliştirilebileceğinin üzerinde çalışacaklarını sözlerine ekledi. 

"2 milyar dolarlık ticaretimizi daha fazla artırmalıyız"

Daha sonra konuşan Özbekistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Shukhrat Yıgıtalıev de, iki ülkenin derin bağları olduğunu, bu bağların yakın zamanda da ticarete dönüşmeye başladığını söyledi. 2018 yılında Türkiye ile Özbekistan arasındaki dış ticaret hacminin bir önceki yıla göre yüzde 40'a yakın arttığına vurgu yapan Yıgıtalıev, "Bu artışla birlikte ticaret hacmimiz 2 milyar 171,8 milyon dolara ulaştı. Özbekistan bu dönemde Türkiye'ye 936,2 milyon dolarlık ihracat yaptı. 1 milyar 235 milyon dolarlık da ithalat gerçekleştirdi. Türk şirketlerinin Özbekistan'daki yatırım tutarı 1 milyar dolar civarında. Özbekistan'da tekstil sanayi ve müteahhitlik başta olmak üzere çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren 915 kadar Türk sermayeli firma bulunuyor ve bu firmalar yaklaşık 50 bin kişilik istihdam sağlıyorlar. Türkiye'de ise yaklaşık 235 Özbekistan sermayesine sahip şirket faaliyet gösteriyor" diye konuştu. 

Oluşan ticaret hacminin daha fazla artması için çalıştıklarını söyleyen Yıgıtalıev, "Biz bu yatırımların daha fazla artmasını ve iki ülkenin karşılıklı ticaretlerinin gelişmesini arzuluyoruz. Bunun için de Türkiye'nin farklı şehirlerinde toplantılar yaparak, ülkemizin ticari fırsatlarını, hangi alanlarda iş birlikleri yapılabileceğini anlatıyoruz" ifadelerini kullandı. 

Açılış konuşmalarının ardından Özbekistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Büyükelçi Danışmanı Abdulmelik Tuyçibaev de, ülkeleri hakkında sunum gerçekleştirdi.

Program soru ve cevaplar ile devam etti.

Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar