YERLİ VE MİLLİ ELEKTRİK KONYA’DA ÜRETİLECEK


Konya'da Tarımsal ve Orman atıklarından Elektrik üretilecek. Konya ve Ülke ekonomisine büyük katkıda bulunacak.

Konyada FİYA Enerji firması tarafından Konya KOSGEB Müdürlüğü ile AR-GE İnovasyon desteği çerçevesinde yürütülmekte olan; Bitki(Tarımsal bitki sapları ve Orman atıkları vb) atıklarından elektrik enerjisi üretimi Ar-Ge ve İnovasyon projesini son aşamaya geldi. 23.Şubat 2017 tarihinde AR-GE siyle başlanan proje elektrik üretme aşamasına geldi. Bu projeyle tarımsal ve Orman atıklarından elektrik üretilecek

Aslım Sanayii sitesinde yürütülmekte olan projenin makine ve ekipmanları yüzde yüz yerli olarak firma tarafından projelendirilerek üretilmiş ve deneme üretimlerinden istenilen sonuçlar alınmıştır.

Proje MTA Orta Anadolu 2. Bölge Müdürlüğünden emekli olmuş iki mühendis Hulusi Çökgel ve Ali Mümtaz Gün tarafından hazırlanarak hayata başarı ile uygulamaya konuldu.

FİYA Firma yetkilisi Hulusi Çökgel ve Proje yöneticisi Ali Mümtaz Gün yaptıkları açıklamada;   "MTA dan emekli olduktan sonra 2016 yılında FİYA ENERJİ firmasını kurarak işe başladık.Bitki(Tarımsal bitki sapları ve Orman atıkları vb) ATIKLARINDAN ELEKTRİK  ENERJİSİ ÜRETİMİ AR-GE PROJESİ hazırlayarak KOSGEB Konya Müdürlüğü'ne  projemizi sunduk.

Projenin Komisyondan geçmesini müteakip işe koyulduk iki yılı aşkın bir süredir yoğun bir çalışma temposu sonunda hayallerimiz gerçek oldu.

Tarımsal Atıklardan olan dane mısırın tarlada kalan atıklarından kendi geliştirdiğimiz ve patentini aldığımız İKİ YÖNLÜ BİYO-BRİKET presi ile 5 Cm çapında ve 3-4 Cm boyunda Biyo-Briketler üreterek yine kendi geliştirdiğimiz YARI AKIŞKAN YATAKLI BASINÇLI BUHAR KAZANI nda yakarak basınçlı buhar üretimini gerçekleştirdik.

        Üretilen basınçlı buhar ile de yine kendi geliştirdiğimiz BASINÇLI BUHAR TÜRBİNİ ni çevirerek Türbine bağlı Alternatörden Elektrik enerjisini üretmek için İstanbul da test çalışmalarını yaptığımız kazanı Konya'ya işyerimize getirerek akuple edeceğiz ve projeyi başarı ile tamamlayacağız." açıklamasında bulundular.

            Bu proje uygulamaya başladığında atıl durumdaki tarım ve orman atıklarını elektrik enerjisine dönüşümde Türkiye nin yıllık elektrik ihtiyacının yaklaşık % 20 sini karşılayabilecektir.

            Proje'de atık orman ürünleri ve tarım ürünler( Mısır sapları Ayçiçek sapları, anız ve diğer ürünler) elektrik üretiminde enerji olarak kullanılacak. Böylece hem orman ve tarım ürünlerinin artıkları değerlenerek ülke ekonomisine katkıda bulunacak.

DANE MISIR TARLASINDA BALYA YAPIMI DANE MISIR ATIKLARINDAN ÜRETİLMİŞ BİYO-BRİKETLER

Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar