Helvacızade Grubu sorumlusu Kulu TEKDER’de konuştu
Helvacızade Grubu üretim ve yatırımlardan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Kulu TEKDER'de konuştu
--Tarım politikaları iyi yönetilemiyor
-- Yağlı tohumda ülkemiz çok fazla ithalat yapıyor
Teknik Elemanlar Derneği (TEKDER) Konya Şubesi, bitkisel yağ endüstrisi konulu bir seminer düzenledi.
-- Yağlı tohumda ülkemiz çok fazla ithalat yapıyor
Teknik Elemanlar Derneği (TEKDER) Konya Şubesi, bitkisel yağ endüstrisi konulu bir seminer düzenledi.
Teknik Elemanlar Derneği (TEKDER), her ayın ilk çarşambası rutin olarak yapmış olduğu TEKDER konuşmalarının dördüncüsünü gerçekleştirdi. Bu ayki konuşmanın davetlisi, Helvacızade Grubu üretim ve yatırımlardan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Kulu oldu. Sohbet havasında rahat bir ortamda geçen konuşmada Mehmet Kulu, bitkisel yağları ve üretim aşamalarını anlattı. Bitkisel yağların çeşitlerini ve kullanım alanlarını anlatan Kulu, katılımcılara yağların günlük kullanımı ile ilgili çeşitli tavsiyelerde bulundu. Toplantıda İbn-i Sina ve Düamer Arge Merkezleri'nden ve arge faaliyetlerinden bahsedildi. Kulu, konuşmasında şunları söyledi: "Hangi yağ olursa olsun, ısıl işlem yapılmadığı için soğuk pres işlemi yağın faydalı kısımlarını koruyor. Ama daha az yağ çıktığı için fiyatı yükseliyor.
Palm yağının farklı işlemler için birçok farklı fraksiyonu olduğu, bu fraksiyonların çeşitlendirilmesi için Malezyan AR-GE faaliyetleri YAPIYOR. Palm yağı tamamen hammade olarak doğuya ait bir yağ. Dünyanın aslında bir gıda devi olan ve gıdayı tekelleştirmeye çalışan amerikanın palm yağına sunduğu alternatif soya ve mısır. Ancak palm yağının kullanım çeşitliliği ile yarışamaz. İnsan için bütün yağlarda farklı faydalar var. Her yağdan azar azar tüketmek çok faydalı olur. Ancak her yağ her işlem için uygun olmayabilir. Mesele kızartma için zeytinyağı uygun değildir. Mutfaklara her çeşit yağ sokulamasa da, bilinmeyen birçok yağ çeşidi var. Mesela fındık yağı kızartmalarda kullanılabilir. Endüstriyel gıdada pamuk yağı kullanılıyor ancak mutfaklarımızda çeşitler sınırlı. Aspir bitkisi kurak arazide yetişen yağlı bir bitki ama ülkemizde tarım politikaları iyi planlanmadığı için, yağ da da farklı alternatifler sunulamıyor. Yapılan arge faaliyetlerinin sonuçları insanların ihtiyaçlarını karşılayacak düzeye ulaşamıyor. Yağ çeşitliliği çok fazla ama çiftçilerin üretim alışkanlıkları ve devletin planlamasındaki aksaklıklar nihai ürün çeşitliliğini azaltıyor. Kahvaltılık zeytin tüketimi dünyada en fazla Türkiye'de. Ama zeytinyağını markalaştırmada çok eksiğimiz var. Diğer ülkeler zeytinyağını çok fazla kullanıyor.
Türkiyede tarım politakaları iyi yönetilmiyor. Bu uzun yıllardır değişmeyen bir problem Yağlı tohumda ülkemiz çok fazla ithalat yapıyor." Karşılıklı soru-cevaplar ile devam eden program, TEKDER Konya Şube Başkanı İsmail Bulut'un konuşmacıya plaket takdimi ile sona erdi.