KOP Enerji Verimliliği 2021 Projeleri Yozgat’ta İmzalandı


KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından 2021 yılında finanse edilen, Yozgat İl Özel İdaresi ve Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülecek olan KOP Enerji Verimliliği Projeleri imza töreni Yozgat'ta gerçekleştirildi. Hayata geçirilen projeler ile jeotermal kaynaklarından maksimum faydanın sağlanmasının yanısıra enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması adına okulöncesi ve örgün eğitim öğrencileri ile yerel halkın bilinçlendirilmesi sağlanacak.

 

Sanayi ve  Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nca 2021 yılı Mali Destek Programı kapsamında Yozgat'ta uygulanmak üzere finansman desteği almaya hak kazanan 3 proje, Yozgat Valisi Ziya Polat ve KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin tarafından imzalanarak hayata geçirildi.

 

"KOP Enerji Projeleri ile Yozgat'a 4 Milyon 400 Bin TL'lik Kaynak"

Yozgat Valiliği Konferans Salonunda düzenlenen protokol imza töreninde konuşan Vali Ziya Polat, hazırlanan projelerle Yozgat'ın ve KOP Bölgesinin yarınlarına imza atıldığnı belirterek, KOP İdaresince 2021 yılı içerisinde Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde ve Yozgat'tan oluşan KOP Bölgesinde uygulanacak projeler arasında Yozgat'ında olmasının kendileri için büyük bir mutluluk kaynağı olduğunu ifade etti. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanarak eşfinansman destekleriyle birlikle yaklaşık 4 milyon 400 bin TL tutarındaki proje desteğinin bugün itibariyle Yozgat için kullanılabir hale dönüştüğüne değinen Vali Polat, "Desteklerinden dolayı başta Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank'a, projelerin hazırlanmasından incelenmesi ve kabul aşamasında kadar emeği bulunan gerek bakanlığımızın gerekse ilimizdeki kurum personellerimize ve özellikle KOP İdaresinin tüm teknik personeline yürekten teşekkür ediyorum. Bu desteklerle bölgeye örnek olabilecek projeleri hayata geçiriyoruz. Okulöncesinden başlamak üzere örgün eğitim gören öğrencilerimizin tamamına ve halkımıza jeotermal kaynaklarından maksimum faydanın sağlanması, enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması yönünde bilgilendirme faaliyetleri yürütülecek" dedi.

 

"Bölge Adına Yenilikçi ve Örnek Projeler Yürüteceğiz"

Küresel İklim Değişikliği ile birlikte; sürdürülebilir su ve yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ihtiyacın her geçen gün kendini çok daha fazla hissettirdiğine dikkat çeken KOP İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin, 2021 yılı Mali Destek Programı kapsamında Yozgat'ta uygulanacak olan projeler ile Yozgat özelinde tüm bölge adına yenilikçi ve örnek projelerin uygumalaya geçirildiğini belirterek, bugün imza altına alınan KOP Enerji Verimliliği projeleri ile enerjide devamlılığın sağlanması, dışa bağımlılığın azaltılması ile enerji ve enerji kaynaklarının verimli kullanımının teşvik edileceğini söyledi.

 

"Öncelikli Hedef, Halk, Esnaf ve Sanayi İçin Enerjiyi Verimli Kullandırmak"

Yozgat Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülecek olan 'KOP Enerji Merkezi Projesi' ile il genelinde enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması adına okulöncesindan başlamak kaydıyla ilkokul, ortaokul ve lise kademelerindeki öğrencilere ve vatandaşlara yönelik bilinçlendirme eğitimleri verileceğini hatırlatan Başkan Şahin projeler hakkında şu bilgileri verdi;

 

"Bu kapsamda oluşturulacak Yozgat KOP Enerji Merkezi vasıtasıyla öncelikli olarak enerji verimliliğine ilişkin bilincin oluşturulmasını hedefledik. Kurulacak KOP Enerji Merkezi ile okul öncesinden sanayi kuruluşlarına da kadar geniş bir yelpazede enerji verimliliği hakkında bilgilendirme eğitimleri verelerek sanayi kuruluşlarının da mevcut enerji kullanımlarını değerlendirmeleri sağlanacak ve eğitim alan vatandaşlarımıza sertifika verilecek. Böylece daha verimli enerji kullanımı desteklenecek. Halk, esnaf ve sanayi kuruluşlarının enerjiyi verimli kullanmaları sonucunda enerji alanında yaptıkları harcama giderlerinin azalması ve enerji kaynaklarının daha bilinçli kullanılmasını hedefliyoruz. Ayrıca bu merkez vasıtasıyla Güneş ve Rüzgar enerji kaynaklarının katılımcılar tarafından yakından gözlemlenmesinin sağlanması ve bu alandaki bilgi düzeyinin artırılması planlanmaktadır"

 

"Bogazlayan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülecek 'Enerji Verimliliği Pilot Uygulama ve Araştırma Projesi' ile enerji kaynaklarının azaldığı günümüzde bu konudaki farkındalıklar arttırılacak. Eğitim yoluyla tasarruf bilincinin kazandırılması ve alternatif enerji kaynaklarından elektrik ve enerji üretiminin uygulamalar yoluyla halka gösterilmesi, yenilikçi malzemelerle ne kadarlık bir tasarruf sağlanabileceğinin araştırılması ve yaygınlaştırılması amaçlanıyor. Başta projenin yer aldığı Boğazlıyan olmak üzere KOP Bölgesi illerinde uygulanacak projelerin araştırma sonuçlarıyla enerji verimliliğinin yaygınlaştırılması neticesinde ekonomiye sağlayacağı katkılar göz önüne konulacak. Ayrıca Meslek lisemizde yetişen öğrencilerimizin özellikle yenilenebilir enerji teknolojilerine ilişkin bilgi ve deneyimi artırılarak bu alandaki ara eleman ihtiyacı karşılanacak"

 

"Jeotermal Kullanarak Tarımdan Turizme Yeni İstihdam Alanları Oluşturulacak"

"Yozgat İl Özel İdaresi tarafından yürütülecek 'KOP Yerköy Jeotermal Su Depolama Ve Otomasyon Sistemi Kurulması Projesi' ile Yozgat'ın jeotermal enerji kaynaklarından maksimum fayda sağlanması ve bu potansiyelden azami ölçüde yararlanması temel hedef olarak belirlenmiş durumda. Yerköy İlçemizde yer alan jeotermal üretim kuyularına yönelik jeotermal su biriktirme ve dağıtım deposu, dağıtım hattı ve scada-otomasyon sistemi oluşturularak üretim süreçlerinde jeotermal kaynak kullanımının yaygınlaştırılmasına ve jeotermal enerjiye yönelik yenilikçi ve hibrit uygulamaların geliştirilmesine katkı sağlanacak. Projede, izolasyonlu boru hatları, sıcak su dağıtım ve biriktirme deposu yapılması sayesinde debi ve ısı kayıplarının minimize edilmesi sağlanırken, dağıtım deposuna kurulacak scada-otomasyon sistemi ile jeotermal suların kontrollü ve ölçülebilir şekilde tesislere verilmesi sağlanacak. Bu sayede Yerköy'de konut ısıtma, tarım-gıda ve sağlık turizmi gibi yeni yatırımların artması, il ve bölge ekonomisinin gelişimine ve yeni istihdam olanaklara katkı sağlanacak."

 

Konuşmaların ardından Yozgat Valisi Ziya Polat ile KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin'in imzasıyla Yozgat KOP Enerji Projeleri hayata geçirildi. Proje yürütücüleri ve katılımcılarla birlikte hatıra fotoğrafı çekildi.

Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar