İhracatta artış sürüyor


​Medya Takip Merkezi (MTM) ile Ekonomi Gazetecileri Derneği'nin işbirliği sonucu hazırlanan rapora göre; Eylül ayında ekonomi gündeminde en çok yer alan konu başlığı ihracat olurken; ithalat ve enflasyon da ayın bir diğer öne çıkan konu başlıkları oldular.
 

Medya Takip Merkezi tarafından EGD için hazırlanan rapora göre, Eylül ayında en çok haberi yapılan konu başlığı ihracat oldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi Eylül ayında, Ağustos ayının ihracat rakamlarını paylaştı. TİM verilerine göre Ağustos ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 5,2 artışla 11 milyar 73 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu rakamla, Cumhuriyet tarihinin en yüksek ağustos ayı mal ihracatına ulaşıldı.

TİM'in açıkladığı verilere göre ilk sekiz ayda ihracat yüzde 5,3 artışla 104 milyar 617 milyon dolar olurken,  Türkiye'nin son 12 aylık ihracatı ise yüzde 3,5 artışla 157 milyar 107 milyon dolara yükselmesiyle ekonomi gündeminde yer aldı. Ağustos ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 559 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon sektörü yaparken, kimyevi maddeler sektörü, 1 milyar 433 milyon dolar ihracat ile ikinci sırada, otomotiv sektörü ise 1 milyar dolar 268 milyon dolar ihracat ile üçüncü sırada yer aldı.

 

İthalatta işbirliği

 

MTM'nin aynı araştırmasına göre; ayın en çok gündeme gelen bir diğer ekonomi başlığı ithalat oldu. İthalat, AB'ye ambargo kararı alan ve kanatlı ürünlerdeki açığını Türkiye'den gidermek isteyen Rusya'ya yumurta ithalatının Eylül ayında başlayacak olması ile ilgili haberler, aybaşında ekonomi ile ilgili gelişmeler arasında yer aldı. Türkiye'nin doğalgaz ithalatında 9. sırada yer aldığına dair haberler ise ithalatı gündeme getiren bir diğer konu başlığı olarak araştırmada yer buldu.

 

Enflasyon 3 ayın zirvesinde

 

Eylül ayında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ağustos ayına ilişkin TÜFE ve Yİ-ÜFE verilerini açıkladı.

Ağustos'ta Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 0,09, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 0,42 arttı. Yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 9,54, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 9,88 oldu.

 

Buna göre, aylık bazda TÜFE yüzde 0,09, Yİ-ÜFE yüzde 0,42 artarken, yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 9,54, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 9,88 olarak gerçekleşti. Ağustos ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalara göre enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 8,46, yurt içi üretici fiyatlarında ise yüzde 9,55 artış gösterdi.

 

Enflasyon, Ağustos'ta yükselişini sürdürerek yıllık bazda 3 ayın zirvesine çıkmasıyla Eylül ayı ekonomi gündeminde öne çıkan konu başlığı oldu.

 

MTM'NİN DERLEMESİYLE AYIN DİKKAT ÇEKEN DİĞER GELİŞMELERİ

 

-          BB'den yapılan açıklamaya göre, "Tüketici ve Konut Kredileri Nisan-Haziran 2014" raporunda, 3 aylık dönemde 2 milyon 642 bin 985 kişi, 35,8 milyar liralık tüketici ve konut kredisi kullandı.

-          Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), ağustos ayına ilişkin "Uluslararası Karayolu Taşımacılığı İstatistikleri"ni açıkladı. Buna göre, söz konusu ayda verilen geçiş belgesi sayısı, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,78'lik artış gösterirken, tır karnesi sayısında yüzde 18,23'lük bir azalma yaşandı.

-          Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) daha önce kuruluş izni verdiği Rabobank'a faaliyet izni verdi.

-          Ekonomide büyüme ikinci çeyrekte fren yaptı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ikinci çeyrekte büyüme yüzde 2,1 oldu.

-          Cari açık Temmuz'da 11 ayın en düşüğünde gerçekleşti. Cari açık Temmuz'da 2,6 milyar dolar oldu. Böylece Ağustos 2013'ten bu yana en düşük aylık cari açık verildi.

-          Dünyanın en büyük faktoring zinciri Factors Chain International (FCI) tarafından 2009'dan bu yana beş kez "En İyi İhracat Faktoring Şirketi" seçilen TEB Faktoring, Türkiye'de ilki gerçekleştirdi.

-          Borusan EnBW Enerji, rüzgâr enerjisinde (RES) 257 MW'lık ilave kurulu gücü Türkiye'ye kazandıracak 330 milyon dolarlık yatırıma başladı.

-          Maliye Bakanlığı bütçe açığı rakamlarını açıkladı. Bakanlık verilerine göre bütçe Temmuz ayında 5,3 milyar TL açık verdi; faiz dışı açık 877 milyon TL oldu.

-          TAV Havalimanları Holding, Sabiha Gökçen Havalimanı'nın yeni ortağı oluyor. TAV Havalimanları Holding, Sabiha Gökçen havalimanını işleten ISG şirketinin yüzde 40'ı ve havalimanındaki ağırlama hizmetlerini yürüten LGM şirketinin yüzde 40 hissesini azami 285 milyon Euro'ya Limak şirketlerinden almak için sözleşme imzaladı.

-          Haziran ayı işsizlik rakamları açıklandı. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2014 yılı Haziran döneminde 2 milyon 654 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise yüzde 9,1 seviyesinde gerçekleşti.

-          Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, tedavüldeki banknotların 30 Haziran 2014 itibarıyla toplam tutarının 80 milyar 617 milyon 55 bin 354.75 TL, madeni paraların tutarının ise 1 milyar 368 milyon 977 bin 55 TL olduğunu açıkladı.

-          Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 16 firmaya lisans verdi, 31 firmanın lisansını sona erdirdi.

-          ürkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, tüketici fiyat endeksi hesaplamasında kullanılan ürünlerden bu yıl fiyatı en fazla artan limon oldu.

-          Yılın 8 ayında 238 bin adedi ithal 78 bin adedi ise yerli olmak üzere 317 bin adet binek otomobil satıldı.

-          "Bacasız sanayi" olarak adlandırılan turizmde, dünya turizm potansiyeline sahip ülkeler arasında ilk 5'e girmeyi hedefleyen Türkiye'ye, temmuz ayında gelen yabancı turist sayısında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13.5'lik artış görüldü.

-          Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayına ilişkin konut satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre, Türkiye genelinde 105 bin 624 konut satılırken, konut satışlarında, İstanbul 17 bin 349 konut satışı ile en yüksek paya (yüzde 16,4) sahip oldu.

Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar